CISV Norges Julekalender 2014

CISV Norge

CISV er en religiøst og politisk uavhengig barne- og ungdomsorganisasjon som arbeider for fred ved å skape større forståelse mellom mennesker fra ulike kulturer og nasjoner.

CISV Norges Julekalender 2014

 

JulekalenderCISV

Da er tjuefjerde luke i årets julekalender åpnet. Bli med og du kan vinne kule effekter.

De som svarer flest riktig er med i trekningen av en hettegenser fra 2015-kolleksjonen.

Vi trekker gårsdagens vinner hver dag og publiserer både svar og vinneren her.

1. desember: Nøyaktig når går fristen ut for å søke for å delta på leirer 2015 (klokkeslett, dato og årstall)? Svar: kl 23:59, 1. desember 2014. Dagens vinner: Maren Awici-Rasmussen

2. desember: Hvilket år ble CISVs grunnlegger Doris Allen nominert til Nobels fredspris? Svar: 1979. Doris Twitchell Allen (1901-2002) var nominert for Nobels fredspris i 1979 for hennes fredsarbeid. Mor Teresa vant det året. Dagens vinner: Astrid Utne Norland

3. desember: Blir musene spist av katten til slutt i Musevisa? Svar: Nei. I 2008 påstod programleder i NRK Vidar Lønn-Arnesen at han hadde funnet et til da helt ukjent siste vers av Musevisa. I dette verset spiser katten musene. Dette ble senere avslørt som en spøk. Dagens vinner: Binna Aasestad

4. desember: Hvor ble den første CISV Barneleiren i 1951 arrangert (by og land)? Svar: Glendale, USA (Cincinnati, Ohio). For CISVs 50 årsjubileum så lagde Tim Werrell i 2000 en skulptur med navnet “How Alike I am to you”  som i dag står i Glendale, Ohio. Dagens vinner: Idunn Mostue

5. desember: Hva kaller de julenissen i Italia? Svar: Babbo Natale. Babbo Natale («Pappa Jul»), blir også noen steder erstattet med Gesù bambino («Jesusbarnet»), for å gi personen som kommer med gaver en mer katolsk tilhørighet. På Helligtrekongersdag, 6. januar kommer La Befana, en veldig gammel dame som rir på et kosteskaft, for å dele ut godteri til barn som har oppført seg pent. I Trieste, på grunn av Slovensk og Kroatisk påvirkning, feirer de St. Nikolas den 6. desember. I Udine, Bergamo, Brescia, Cremona, Lodi, Mantova, Piacenza, Parma, Reggio Emilia, Verona og Trentino,kommer St. Lucia med gaver til barna den 13. desember. Dagens vinner: Miriam Endresen

6. desember: Hva heter julesangen som er mest sunget i USA og opprinnelig het “One Horse Open Sleigh» da den ble skrevet i 1857? Svar: “Jingle Bells” (Bjelleklang på norsk). Sangen var opprinnelig skrevet for Høsttakkefest (Thanksgiving). Dagens vinner: Tommy Einmo

7. desember: Hvert år sender Norge juletrær til et europeisk land. Hvilket? Svar: Storbritannia, (Tyskland, Nederland og Island får også trær (quizmaster beklager formuleringen på spørsmålet). Som takk for hjelpen under 2. verdenskrig, gir Norge flere juletrær i gave. Selv om det er treet på Trafalgar Square, London som er mest kjent finner man også trær fra Norge i Edinburgh, Orkneøyene, Sunderland, Grimsby, Edinburgh, Aberdeen og Newcastle. Dagens vinner: Dorothea Mostue

8. desember: Hva heter julefilmen om Jack Skellington laget av Tim Burton? Svar: Et førjulsmareritt (A Nightmare before Christmas). Dagens vinner: Line Undset

9. desember: En av årets Nobels fredsprisvinnere Malala Yousafzai begynte å skrive en dagbok BBC blogg allerede da hun var 11 år. Her skrev hun om livet under Taliban og jenters rett til utdanning. Under hvilket pseudonym skrev hun under? Svar: Gul Makai, som betyr  kornblomst på Urdu. Navnet er hentet fra en karakter i et Pashtunsk folkeeventyr. Dagens vinner: Karianne Hjelmeland

10. desember:Årets andre Nobels fredsprisvinner, Kailash Satyarthi var en av arkitektene bak en stor bevegelse som begynte med at tusenvis gikk 80.000km for å vise sin støtte til saken. Hva heter bevegelsen? Svar: The Global March Against Child Labour av Bachpan Bachao Andolan. Marsjen, som startet 17. januar 1998 gikk over 103 land og over 7 millioner mennesker viste sin støtte til saken, inkludert flere statsoverhoder. Nesten fem måneder senere endte de i Geneve. Bevegelsen ble en av verdens største til å ta opp barnearbeid. Dagens vinner: Henrik Arvidsson

11. desember: I hvor mange kategorier blir Nobelsprisen utdelt? Svar: 5 (fysikk, medisin eller fysiologi, litteratur, kjemi og fred). I 1968 innstiftet Sveriges Riksbank prisen Sveriges Riksbanks pris i økonomisk vitenskap til minne om Alfred Nobel. Den første prisen ble tildelt i 1969. Prisvinnerne velges av Kungliga Vetenskapsakademien. Selv om det ikke er en nobelpris, blir den utdelt under det samme arrangementet som de fire nobelprisene i Stockholm. Dagens vinner: Birgitte Bye Åsali

12. desember: Hvilket jubileum vil UNESCO feire i 2015? Svar: 70 års jubileum. CISV International er UNESCO partner. Feiringen av UNESCOs 70-årsdag started allerede i oktober 2014 og vil vare helt til november 2015. Dagens vinner: Susanne Schröder

13. desember: Hva heter filmen om tre 11-åringer som reiser på Barneleir som CISV Norge lanserte høsten 2014? Svar: Sow a Seed. Filmen var laget i 2014 og filmet på Ragnarok Barneleir i Oslo. Den er laget av Johanne Hoffart som har vært frivillig for CISV Norge. Hun er i dag frivillig for Røde Kors i Colombia. Dagens vinner: Helga Synnøve Kjos-Hanssen

14. desember: Hvem designet/tegnet det første kommersielle julekortet noensinne? Svar: John Callcott  Horsley. Tradisjonen med å sende julekort begynte i 1843 i England. Det startet med at Sir Henry Cole ønsket at posten skulle bli mer folkelig og han fikk sin gode venn John Callcott Horsley til å tegne julekortet. Dagens vinner: Aurora Danenbarger

15. desember:Hvordan sier man god jul på polsk? Svar: Wesołych Świąt (Bożego Narodzenia)! Julaften i Polen starter med en dag med fasting og en kveld med masse mat. Når man ser den første stjernen på himmelen så kan man begynne å spise. Middagen består av blant annet 12 ulike vegetarretter – en for hver disippel. Dagens vinner: Yngve Rørnes Tucker

16. desember:Hva er slagordet til CISV Global Conference (på engelsk)? Svar: Hovedslagordet er faktisk «A Vision of Growth», men ettersom CISV International har brukt “Bringing chapters together” har vi akseptert det også. Hovedmålet med Global Conference er å motivere og inspirere frivillige i lokallag i tillegg til at det er en arena for å få nye ideer og metoder å jobbe på. Konferansen er på Sundvolden hotell fra 4.-9. august 2015 og du kan lese mer her: http://globalconference2015.cisv.no/ Dagens vinner: Sigrid Sulland

17. desember: Hvem står bak sitatet: Jeg hører og jeg glemmer, jeg ser og jeg husker, jeg gjør og jeg forstår. Svar: Konfucius. Kongzi, bedre kjent som Confucius (551-479 f.kr) var en kinesisk lærer, politiker og filosof. De to viktigste dydene var ifølge Konfucius ren (medmenneskelighet) og li (følge skikker, ritualer og tradisjoner). Etter hvert ble yi (det moralsk riktige), zhi (klokskap) og xin (pålitelighet) tilføyd. Disse fem ble kjent som De fem dyder. Dagens vinner: Ada Lee

18. desember: Årets Colombia-prosjekt heter The Jirafa Project. Dette er blant annet en referanse til sjiraffspråket i konfliktløsning. Hva menes med sjiraffspråket? Svar: Ikkevoldelig kommunikasjon eller empatisk kommunikasjon. Sjiraffspråket er en måte å kommunisere på som fungerer konflikt-dempende og kontaktskapende. Sjiraffen brukes som symbol fordi den har et stort hjerte og som ved sin lange hals har mulighet til overblikk. Språket kalles også «Ikkevoldelig Kommunikasjon», «Empatisk Kommunikasjon» og «Et språk fra hjertet». Sjiraffspråket kan anvendes i kontakt med familie, venner og på jobb. Sjiraffspråket utfordrer oss til å tenke og kommunisere med andre for å oppnå varige løsninger og relasjoner. Les mer om det her: http://jirafa.cisv.no/2014/09/10/why-the-jirafa-project/ Dagens vinner: Helga Synnøve Kjos-Hannsen

19. desember: Hvilket jubileum feiret Barnekonvensjonen i november  i år? Svar: 25 års jubileum
FNs konvensjon om barns rettigheter er en traktat om menneskerettigheter som omhandler sivile, politiske, økonomiske, sosiale og kulturelle rettigheter til barn. Konvensjonen definerer et barn som et (født) menneske under 18 år, så fremt ikke en annen grense for voksen alder er anerkjent av landets lover. Dagens vinner: Sigvor Kristine Rullestad

20. desember: Omtrent hvor mange prosent av verdens energi kommer fra sol- eller vindkraft? Svar: 1%. The Ignorance Project hadde en undersøkelse i Norge i 2013 hvor 50% svarte riktig på dette spørsmålet. I Sverige svarte 56% riktig. Dagens vinner: Nina Danenbarger

21. desember: I 2013 ble CISV tildelt European Citizen’s Prize. Hvem er det som deler ut denne prisen?

  • a.Europarådet
  • b.Europaparlamentet
  • c.Europakommisjonen

 Svar: Europaparlamentet. CISV ble i 2013 tildelt «European Citizen’s Prize» for vårt arbeid for å fostre europeisk samarbeid på tvers av landegrenser. Det er Europaparlamentet  som hvert år deler ut prisen til individer, institusjoner og organisasjoner som har bidratt til å promotere en felles forståelse og bedre integrasjon i Europa. CISV ble nominert av Europaparlamentariker (MEP) Ms Birgit Schnieber-Jastram som selv har hatt barn på CISV-leir. Hun mente at det var på tide at CISV får anerkjennelse for sitt 60 år lange arbeid. Dagens vinner: Anja Tucker

22. desember: Hva heter Julenissens ni reinsdyr? Svar: Dasher, Dancer, Prancer, Vixen, Comet, Cupid, Dunder, and Blixem, Rudolf. Nesen til reinsdyret Rudolf er rød fordi sirkulasjonen av røde blodlegemer er stor, har forskere fra Universitetet i Tromsø og Erasmus-universitetet i Rotterdam uttalt. Slik beskytter reinsdyret nesen mot frost, og regulerer hjernetemperaturen, mener forskerne som har naturvitenskapelig bakgrunn og et glimt i øyet. Dagens vinner: Ellinor Bogen

23. desember: Hvem skrev boka Julemysteriet? Svar: Jostein Gaarder. Dagens vinner: May Linn Orkelbog

24. desember:  I land som feirer jul, feirer alle land jul 24/25. desember? Svar: Både ja og nei. I ortodoks kristendom brukes den Julianske kalenderen (og ikke den Gregorianske som vi bruker). De feirer jul den 25. desember i følge den Julianske kalenderen – det tilsvarer 7. januar i vår kalender. Dagens vinner: Aleksander Langmyhr

 

 

Publisert 1. desember 2014, 10:51 · Kategori: CISV Norge, Julekalender

2 kommentarer