Gjesteinnlegg: Dugnad for demokratiet

CISV Norge

CISV er en religiøst og politisk uavhengig barne- og ungdomsorganisasjon som arbeider for fred ved å skape større forståelse mellom mennesker fra ulike kulturer og nasjoner.

Gjesteinnlegg: Dugnad for demokratiet

Allmenn stemmerett er sammen med ytringsfrihet og organisasjonsfrihet grunnpilarene i et demokrati. Derfor spilte de frivillige organisasjonene en viktig rolle for å drive fram allmenn stemmerett. Den rollen bør organisasjonene bruke stemmerettsjubileet til å pusse støvet av. I 1913 handlet det om stemmerett for alle, i 2013 handler det om å få folk til å bruke den.

Et levende demokrati avhenger av at folk bruker stemmeretten. 76% av alle stemmeberettigete deltok i forrige Stortingsvalg. Blant ungdom og innvandrere var andelen imidlertid langt lavere, bare halvparten bruker stemmeretten. Stemmerettens forkjempere må derfor på banen igjen.

Organisasjonene er den enkleste veien til deltakelse i samfunnsliv og politisk påvirkning. 84% av befolkningen bruker muligheten og har meldt seg inn i organisasjonene. Alle typer organisasjoner; kulturorganisasjoner, idretten, barne og ungdomsorganisasjoner og interesseorganisasjoner, er viktige i demokratiet. De har synspunkter på arealbruk, forurensning, diskriminering og bygging av folkehelse. Stemmeretten innebærer enda en mulighet for medlemmene i organisasjonene til å si fra om saker politikerne bør prioritere. Enten det er ny fotballbane, reduksjon av svevestøv, inkludering og morsmålsopplæring eller fattigdomsbekjempelse.

Til sammen er vi nesten 100 000 lokale frivillige lag og foreninger i Norge. Ingen har bedre forutset?ning enn oss til å bidra til økt valgdeltakelse. Frivillighet Norge oppfordrer derfor alle typer frivillige lag og foreninger til å bidra til at flere bruker stemmeretten 9. september. Bli med i frivillighetens egen stemmerettskampanje ”Send stemmen din til Stortinget”, på Facebook.

Vi ber alle lag og foreninger om å oppfordre medlemmer, sympatisører, skoleklasser osv. om å laste opp bilder og 140 tegn som beskriver hva politikerne må ta tak i. Kanskje det kan være en aktivitet i pausen på kor- eller korpsøvelsen, eller på 4-klubbens møte? Da er dere med i konkurransen om å få bildet ustilt på Eidsvolls plass før valget. Vinnerbildene blir også trykket i et hefte som skal deles ut til alle Stortingsrepresentantene. Sammen skal vi lage Norges viktigste huskelapp til dem som bestemmer i landet vårt og sørge for at valgdeltakelsen øker!

Birgitte Brekke
generalsekretær

Publisert 14. april 2013, 21:44 · Kategori: Fredsutdanning, Gjesteinnlegg

Merker: ,

Legg igjen en kommentar

E-postadressa di blir aldri publisert eller delt. Obligatoriske felt er merka *