Historiens siste AIM

CISV Norge

CISV er en religiøst og politisk uavhengig barne- og ungdomsorganisasjon som arbeider for fred ved å skape større forståelse mellom mennesker fra ulike kulturer og nasjoner.

Historiens siste AIM

Mitt første AIM (Annual International Meeting) ble også mitt siste. Beslutningene som ble tatt i fjor og videreført i år er at fra nå av skal CISV International ha en ledelsesstruktur som fokuserer mer på langsiktighet og med fylkes- og lokallagene i fokus. Betydningen av dette er at det ikke vil være ett AIM hvert år der fremtiden til organisasjonen blir bestemt, men en Global Conference hvert 3 år med seminarer for representanter fra hvert eneste fylkes- og lokallag i CISV. Den første Global Conference avholdes i Norge i 2015!

20130810_124128

Mitt møte med AIM og IJBC (International Junior Branch Conference) var spennende på flere måter, både som CISV’er men også som statsviter og samfunnsøkonom. Som CISV’er var det veldig inspirerende og møte så mange flinke mennesker fra hele verden som er villig til å ofre så mye for en så fantastisk organisasjon som vår. Som statsviter var det til tider frustrerende å se hvordan det gamle systemet ikke akkurat bidro til effektivitet og profesjonalitet i beslutningsprosessene uavhengig av hvor demokratisk det var. Det var tydelig for meg at det er helt klart veldig demokratisk at alle land får én stemme i hver eneste detalj, men det gjør også systemet lite effektivt og går på bekostning av langsiktig planlegging. AIM bestod da for det meste i å gjennomføre de endringene man ble enig om skulle gjøres på fjorårets AIM – noe som ble gjort.

Derfor var det ikke mindre spennende da alle disse endringene ble gjennomført i år. Fra nå av skal vi ha et Governing Board på internasjonalt nivå bestående av 9 medlemmer som sitter i til sammen 3 år av gangen. Disse fungerer da som et utøvende organ i CISV, med mandat fra medlemmene (de nasjonale organisasjonene) og under mandat fra Board of Trustee´s der hvert medlemsland har en stemme hver. Denne komiteen får nå mer spillerom for langsiktig planlegging og strategi. Samtidig er fortsatt medlemslandene det øverste bestemmende organ. En annen endring er at vi går fra å ha rundt 22 komiteer til 5 komiteer med hvert sitt regionale «Delivery Team» som skal videreformidle komiteenes beslutninger til regionene og til slutt ned til hvert chapter. Det sier vel litt når jeg, etter å ha vært på AIM i flere dager ikke er sikker på hvor mange komiteer vi faktisk hadde i CISV International. Endringen vil nok bidra til å øke forståelsen, klargjøre «beslutningslinjene» og gjøre CISV til en mer oversiktlig og godt definert organisasjon. Det finnes også rom for at medlemmer av CISV Norge kan delta på disse regionale «Delivery Teams» eller kanskje jeg skal, i Norges Språkråds ånd, kalle dem for regionale avleveringslag.

bild

Stella Maris Resort var stedet der alt foregikk. Dette lå fint til på stranden rett utenfor Salvador i staten Bahia nordøst i Brasil. Selv om det var program fra 9 om morgenen til 9 om kvelden fikk vi likevel (heldigvis) tid til å se litt av bassenget og stranden. Vi var en stor delegasjon i år bestående av meg (Tor Gunnar Saakvitne), Ine Jomaas, Jostein Sydnes, Inger-Berit Hagen, Henrik Arvidsson, Sigrid Sulland, Jenny Sulland, Mathilde Sulland, André Skeie, Kristina Moshuus, Andreas Mjelva, Knut Ziesler og sist men ikke minst Sigurd og Snorre.

Alt i alt var både AIM og IJBC (den internasjonale junior-branch komiteens møte) veldig inspirerende og spennende. IJBC vil fremover ta plass hvert år som før, så våre kjære NJR´s vil få muligheten til å dra på dette flere ganger og lære mye om alt fra mosaikk til utvikling av juniorgrupper. Neste store møte er det vi som arrangerer, og for første gang også! Så vi har en spennende tid foran oss i CISV Norge. At det var siste AIM føltes nok for mange av gjengangerne der litt trist, men jeg føler dette ble overskygget av ett genuint ønske om strukturell endring i organisasjonen samt ett felles mål som vi alle deler: en effektiv og bra organisasjon som kan støtte godt opp om å utdanne og inspirere handlinger for en mer rettferdig og fredfull verden. Og da gjenstår det bare å si som det ofte sies i CISV til alle de flotte menneskene på AIM: See you soon!!

Man kan også lese mer på AIM-bloggen vår: cisv.no/aim2013

Publisert 28. august 2013, 15:34 · Kategori: AIM

2 kommentarer

 1. Henrik Arvidsson
  Posted 28. august 2013 at 15:42 | Permalink

  Du glemte en person i delegasjonen 🙁

  • CISV Norge
   Posted 28. august 2013 at 16:09 | Permalink

   Oi, så flaut! Nå er det rettet opp!

Legg igjen en kommentar

E-postadressa di blir aldri publisert eller delt. Obligatoriske felt er merka *