Så var vi her da. Det har blitt august og jeg er offisielt president av CISV Norge. Akkurat nå befinner jeg meg i Brasil på det aller siste Annual International Meeting (AIM). Følg med på cisv.no/aim2013 for jevnlige oppdateringer fra AIM.
Jeg tenkte jeg skulle fortelle litt om sommeren min. Dette var min første sommer etter at jeg ble med i CISV hvor jeg ikke har vært stab selv. Det var en merkelig vår – en sommer uten CISV liksom?! Må innrømme det ble et lite savn etter å få lov å hoppe rundt og synge om en pony og ulike lamaer. Det å se det lyser i barnas øyne når de innser noe om andre kulturer, om seg selv og om verden. Det er noe spesielt med CISV-leir og de menneskene man møter og lar seg inspirere av.
I mai ble klart at en leder jeg har vært stab for skulle komme til Hordaland for å være internasjonal stab. Da fant jeg ut at jeg måtte jo stikke over fjellet å hilse på. Det slo meg at i Hordaland skulle det arrangeres to leirer i sommer. Kanskje jeg kunne benytte anledning til å hilse på begge leirene i sommer. Og så måtte jeg jo nesten en tur til Trøndelag å hilse på for jeg skulle jo uansett hjem til mine foreldre i løpet av sommeren. Og sider jeg var så godt i gang, hvorfor ikke besøke leirene i Telemark og Østfold også? Sommeren ble nesten som en Norgesturné og det var en flott måte for meg å få litt leirfølelse. Så jeg tenkte jeg skulle dele litt av sommeren min med dere.
Jeg var på vei hjem fra jobb en dag i juni og skulle bare kjapt stikke innom CISV kontoret. Den dagen var det mottakelse av deltagere til Oslo & Akershus sitt International People’s Project (IPP). Jeg fikk anledning til å stikke hode innom å si hei og ønske lykke til. Jeg fikk også lov å komme på besøk en søndag litt ut i programmet. Jeg må innrømme at jeg ikke kjente mye til IPP som program. Årets IPP var 16 deltagere fra 12-14 ulike land, i alderen 19-50 år. IPPen var et prosjekt om identitet og blant annet jobbet de med et asylmottak i Oslo om hvordan det er å være ung og asylsøker i Norge. Prosjektet resulterte i interessante kortfilmer som jeg anbefaler alle som har mulighet til å se. De 4 timene jeg tilbragte med dem ga meg et inntrykk av inspirerende mennesker med et stor engasjement.
En uke ut i barneleiren fikk jeg anledning til å besøke leiren i Trøndelag. En ivrig gjeng ønsket meg velkommen. Delegatene hadde akkurat kommet til punktet der de begynte å bli kjent med hverandre og få en sikkerlig leirfølelse. Jeg fikk anledning til å delta på National Night for Thailand og Filippinene.
Fra Trondheim gikk turen videre til Telemark og Step-Up. Der var det stor stemning og delegatene planla ivrig og engasjert. Jeg fikk vært med Polen sin kulturelle aktivitet der vi lærte om polsk lovverk og hvilke rettigheter folk i Polen har.
Etter å vært hjemme i Oslo og hatt ei snau arbeidsuke satte jeg kursen over fjellene mot Hordaland. Jeg startet med å tilbringe en formiddag sammen på Smiley Village i Bergen før jeg dro videre til kOs village i Os.
I Bergen begynte barna å bli spent på vertsfamiliehelg og ledergruppen så fram til lederhelg. Stemningen var på topp og 11-åringene hadde det kjempe gøy med ”Dripp – dripp – drop” aktviteten.
Jeg ankom Os og barneleiren der til middag. Etter at tacoen med mexicansk twist var spist opp var det national night for Mexico. Jeg var også der til Open Day og fikk oppleve mange morsomme energizere og aktiviteter ledet av delegatene. Det var kjempe kjekt å overvære en Open Day som publikum – anbefales!
En uke senere befant jeg meg på en ny Open Day, denne gangen i Østfold. Ivrige og energirike delegater viste fram en smakebit av sine respektive land og kulturer. Barna fikk hilst på Raymond som var på den første CISV leiren i 1951 og Ketil som var på leir i 1954. Stum av beundring og ivrige etter bilder og autografer uttrykket de stor beundring for å få møtt disse og hørt at vennskap på tvers av land kan ivaretas gjennom 60 år. Selve Open Day ble ledet av to helt fenomenale 11-åringer fra henholdsvis Georigia og USA som loset arrangementet med humor og energi.
Besøket mitt i Østfold ble avsluttet sammen med lederen på Peppes Pizza og leaders night out. En engasjert ledergruppe som så fram til resten av oppholdet sitt på leiren.
Til leirene arrangert i Sogn og Fjordane, Finnmark og Oslo & Akershus: Beklager at jeg ikke hadde anledning til å hilse på dere også i løpet av sommeren – tid og logistikk gjorde det dessverre ikke mulig. Jeg håper dere har hatt en flott leir, det virker slik ut fra leirbloggene og meldinger jeg har fått fra dere.
Til leirkomiteer og arrangerende fylkeslag: Gratulere med vel overstått arbeid. Det er mange barn og ungdommer som har fått minner for livet ved at dere har muliggjort en gjennomføring av leir.
Til alle staber i CISV Norge: Takk for den innsatsen dere har gjort med å gjennomføre leir i sommer! Jeg håper mange av dere har lyst å være stab og/eller leder i framtiden også. Alle minnene er det dere og ledergruppene som har sørget for at delegatene har med seg hjem. Tusen takk!
Så var vi her da, sommeren har blitt til august og for mange er CISV-delen av sommeren overstått – min ”begynner” nå.
Vi står foran et spennende AIM – ikke bare er det det siste Annual International Meeting, men når skal hele den internasjonale strukturen legges om. AIM skal erstattes med Global Conferance – den første skal avholdes i 2015. Denne konferansen vil ha et økt fokus på deltakelse fra chapter (i Norge sier vi fylkeslag), og CISV Norge har den privilegerte æren av å være vertsland for den aller første Global Conferance i 2015! Spennende!
Avslutningsvis vil jeg benytte anledningen til å takke Jostein for hans innsats som president for CISV Norge gjennom to perioder.
Personlig er jeg takknemlig for at Jostein er med i AIM delegasjonen og at jeg og han kan bruke den kommende uken til overlapping.
Jostein: Jeg håper du fortsetter å engasjere deg i CISV i andre roller og verv framover – jeg vil uansett ønske deg lykke til og nok en gang uttrykke en stor takk, på vegne av hele CISV Norge, for de siste 4 årene.
– Ine Annett Jomaas